Silmät kertovat sairauksista

Silmä on ihmisen monimutkaisin elin jossa on miljoonia pieniä liitäntöjä. Silmä pystyy käsittelemään puolitoista miljoonaa ärsykettä samanaikaisesti. Silmän kautta kulkee 80 % kaikesta ihmisen keräämästä tiedosta ja kokemuksesta.

Ihmisen silmä on kolmen kalvon muodostama silmämuna, jonka näköhermo ja silmälihakset kiinnittävät silmäkuoppaan.

Silmän valoa aistivat solut (sauvat ja tapit) muodostavat yhdessä niistä lähtevien hermosolujen kanssa levymäisen verkkokalvon, joka sijaitsee silmän takaosassa ja jonka hermosolut yhdistyvät lopulta näköhermoksi. Itse näköaistimus syntyy aivoissa kun silmän välittämää kuvaa tulkitaan.

Elimistön vaurioista uskotaan jäävän sekä parasympaattisen että sympaattisen hermoston kautta merkki iiriksen topografiaan, mitä voidaan tulkita.

Erilaisia sairauksia voidaan siis tunnistaa silmiin katsomalla.

Nykylääketiede vahvistaa tämän osittain.

Punaiset silmät voivat johtua unen puutteesta, pitkään jatkuneesta lähityöstä, uimisesta klooratussa vedessä tai vesijohtovedestä, mutta ne saattavat kertoa myös vakavammista terveysongelmista.

Punaiset silmät saattavat kertoa sinun sairastuneen yskänrokkoon tai huuliherpekseen.

Tällöin tulehdus näkyy yleensä ensin toisen silmän punoituksena, mutta saattaa levitä toiseenkiin. Muina oireina saattaa ilmetä tykyttävätt kipua silmän ympäristössä, valoherkkyyttä (fotofobia) sekä vetistävä silmä.

Jopa 90 prosenttia ihmisistä kantaa herpesvirusta piilevänä. Jos sinulla on herpesrakkula, pese kätesi aina kosketeltuasi sitä.

Jos silmäsi muuttuvat punaisiksi, ja sinulla on sykkivä kipu silmän etualalla, sinulla saattaa olla iriitti eli uveitis anterior, silmän värikalvon tulehdus, joka on tyypillinen selkärankareumaa sairastavilla. Iriitin laukaiseen immuunisysteemin ylireagointi, vaikkakaan sen tarkkaa syytä ei tiedetä.

Punoitus alkaa yleensä silmän keskeltä ja leviää 24-48 tunnin kuluessa muodostaen punaisen renkaan.

Myös korkea verenpaine saattaa aiheuttaa silmän punoitusta. Pitkäkestoiset punaiset läikät molempien silmien valkoisessa osassa, sidekalvossa voivat olla merkki korkeasta verenpaineesta.

Korkea verenpaine aiheuttaa verisuonten laajenemisesta, jopa repeämiä, jolloin silmän valkoista osaa suojaavaan sidekalvoon tulee punaisia jälkiä (konjunktiviitti).

Sitkeät punaiset läikät silmässä voivat olla seurausta menopaussista eli vaihdevuosista; kehon hormonitasapainon muuttuminen aiheuttaa muutoksia myös silmän ”voitelumekanismeissa”. Tällöin punoituksen ohella silmä on usein ”kuiva”.

Vaivaan auttaa silmien sulkeminen noin 20 sekunnin ajaksi joka kymmenes minuutti.

Kuiva silmä saattaa johtua myös keskusilmastoinnista ja/tai piilolinsseistä.

Silmälääkärit suosittavat vaivaan silmätippoja, jotka eivät sisällä säilötteenä käytettyä benzalkoniumkloridia sekä omega 3, omega 6 ja omega 9-ravintolisiä.

Jos silmäsi ovat kuivat, mutta sinulla on lisäksi kuiva suu ja lihasväsymystä, saatat sairastaa Sjögrenin syndroomaa, joka on yleisin tulehduksellinen reumasairaus.

Kutiseva silmä saattaa johtua ruususta (rosacea), allergiasta, silmäluomen kroonisesta tulehduksesta (blepharitis) tai silmän sarveiskalvon tulehduksesta (keratiitti). Oireiden helpottamiseen voi käyttää vanhaa kotikonstia, silmäkylpyjä. Silmäkylpy valmistetaan sekoittamalla hyppysellinen soodaa (bikarbonaatti HCO3) kuumaan veteen, kastamalla puhdas rätti tai pumpuli liuokseen ja pyyhkimällä silmää sisäkulmasta ulkokulmaan, neuvoo Midlandin silmäkeskuksen spesialisti Robert Scott.

Silmiä voi huuhdella myös haalealla vedellä, jossa on 2% boorivettä tai haalealla suolavedellä. Molemmat jälkimmäiset aiheuttavat lievän kirvelyn tuntemuksen.

Vanhemmilla ihmisillä punaisen silmä voi johtua side- ja verkkokalvon alaisesta verenvuodosta (sugillaatio) jolloin veri tihkuu sidekalvon alle. Punainen silmä voi ilmetä myös voimakkaan oksentamisen tai yskimisen seurauksena.

Tai syy voi olla yksinkertaisesti roska (vierasesine) silmässä kuin myös bakteeri- tai virustulehdus.

Korkea kolesteroli näkyy silmissä maidonvalkeana renkaana iiriksen ympärillä, vaikkakaan ei kaikilla.

Jos silmissä on kuparinvärinen, niin sanottu Kayserin-Fleischerin rengas, syy saattaa olla harvinainen Wilsonin tauti eli hepatolentikulaarinen degeneraatio.

Wilsonin tauti on synnynnäinen aineenvaihduntahäiriö, jossa kuparia sitoutuu aivoihin, silmiin, munuaisiin ja maksaan.

Roikkuvat luomet saattavat kertoa diabeteksesta.

Erilaiset silmäoireet saattavat myös johtua lääkityksen sivuvaikutuksista.

Silmäterien iirisanalyysi, iirisdiagnoosi, tehdään tutkimalla silmän värillistä osaa, josta voidaan havainnoida potilaan terveydentilaa. Saksassa, Englannissa, Ranskassa ja Ruotsissa tämä menetelmä on laajassa käytössä.

Kiinalainen lääketiede ja kansanparantajat ovat käyttäneet silmäterien ja kynsien tarkkailua jo tuhansia vuosia terveydentilan selvittämiseen.

Lähteet:

Daily Mail, Angela Epstein: How your eyes can reveal you’ve got high blood pressure: If you’re worried about your health here’s where to look for an instant diagnosis

http://www.dailymail.co.uk/health/article-2114042/How-eyes-reveal-ve-got-high-blood-pressure.html#ixzz1ozGiW5lV

http://www.homeopaatti.com/iirisanalyysi

http://oppiminen.yle.fi/artikkeli?id=5843

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *